Яка тканина найкраща для вишиванки?

яка тканина найкраща для вишиванки


Вишитий одяг — атрибут української ідентичності, який передається з покоління в покоління. А створення автентичної сорочки власноруч — це особливий ритуал, наповнений натхненням. З чого ж розпочати роботу над авторською вишиванкою? 

Звісно ж, з вибору тканини. Домоткане полотно чи габардин, льон чи атлас — про те, які матеріали підходять для цього найкраще, розповімо просто зараз... 

Габардин

габардин, тканина для вишитої сорочкиЛегкий, блискучий, бюджетний — габардин. Протягом довгого часу його використовували для вишивання бісером по вже набитому малюнку, оскільки він гарно тримав форму. Додаткові переваги габардину:

  • Щільний та міцний рельєф, 
  • Стійкість до механічних пошкоджень,
  • Збереження вигляду навіть після багаторазового прання.

Проте варто пам'ятати, що цей матеріал — синтетичний. Він досить погано пропускає повітря, тож габардинову вишиванку навряд чи варто одягати у спеку.

Для вишивання на габардині потрібно використовувати водорозчинний флізелін або канву для висмикування, оскільки він немає рівномірного переплетіння, орієнтуючись на яке можна вишивати зразу на тканині. Також неможливо зробити мережку чи інший оздобувальний шов.   

Атлас

атлас,  тканина вишиванка

Для класичних вишиванок атласне полотно використовується рідко, а от для сучасних варіацій етноодягу — цілком популярне. Головна перевага атласу — стильна, блискуча текстура, яка притягує погляди. Цікаво комбінують різнокольоровий атлас і вишиті вставки на домотканому полотні. 

Ми завжди за експеременти і сміливі рішення, тому радо допоможемо Вам у виборі. До того ж такий матеріал:

  • Не просвічується, навіть якщо дуже тонкий.
  • Добре драпірується, залишаючи простір для дизайнерських рішень.
  • Пропускає повітря, приємний до тіла.

Проте варто зауважити, що атласні вишиванки доволі швидко розтягуються та потребують дбайливого догляду. Зокрема, ручного прання та сушіння у затінку. Це точно не буде ваша щоденна вишиванка.

Конопляне полотно

конопляне полотно для вишиванки

Натуральна, гіпоалергенна тканина, яка гарантує комфорт навіть у спеку. Вишивати на конопляному полотні буває важко, але орнамент завжди виглядає красиво, автентично.  Саме такий матеріал:

  • Комфортний до тіла, дозволяє вашій шкірі дихати. 
  • Не накопичує статичну електрику.
  • М'який, проте дуже міцний.
  • Добре зберігає форму.
  • На полотні можна вишивати без водорозчинного флізеліну чи будь якої канви  для висмикування.
  • Не має особливих вимог до догляду: витримує машинне прання у гарячій воді.

Зараз можна знайти конопляне полотно, як 100%, так і з додаванням різного відсотку льону чи бавовни. У біло-молочних чи сірих кольорах, як українського, так і іноземного виробництва. Ще років 6 назад, знайти хороше полотно з коноплі було дуже важко. Різні варіанти можете переглянути у нас на сайті https://merezhka.com.ua/search/коноплі.

З недоліків — конопляне полотно доволі дороге (проте можна вибрати хорошої якості коноплі українського виробника). Конопляне полотно важко драпірувати, однак на ньому можна робити мережки. Така тканина сильно мнеться та потребує регулярного прасування. 

Льон

льон,  купити тканину для вишиванки

Льон унікальна рослина, а лляна тканина використовується вже близько 5 тисяч років. Зараз з льону вишивають сорочки, які планують носити довго. Адже навіть через десяток років тканина виглядатиме, як нова. Вишиванку з льону ви зможете передавати дітям та онукам як сімейну реліквію.

Головні переваги лляного полотна:

  • Тканина «дихає». Сорочка з льону — дуже приємна до тіла. Натуральний матеріал має гігроскопічні властивості (добре відводить вологу), тому ви почуватиметеся комфортно навіть у спеку. 
  • Гіпоалергенність. Лляні вишиванки підходять для дітей, людей з чутливою шкірою. 
  • Естетика. Вишита сорочка з льону виглядає дуже красиво та стильно. Це те, що не втрачає актуальності.

При виборі лляного полотна для вишиванки потрібно бути дуже уважним, тому що існують різні види полотняного переплетення. На одному полотні ти можеш відразу вишивати, на іншому тільки за допомогою канви для висмикування. У нас в магазині можна придбати зразки тканин, це в рази полегшить вам процес вибору тканини. Наші консультанти теж з радістю Вам допоможуть. 

Тканина на вишиванку — домоткане полотно 

домоткане полотно, тканина для вишивання сорочок

Домоткане полотно — матеріал, який з давніх-давен використовували для вишиванок наші предки. Автентична текстура, красивий зовнішній вигляд та легкість нанесення орнаменту — з такою тканиною приємно, легко працювати. 

Домоткане полотно використовують для створення жіночих, чоловічих, дитячих вишиванок. Готова сорочка:

  • Дуже приємна до тіла, відводить вологу та дозволяє шкірі дихати.
  • Не викликає алергічних реакцій.
  • Добре зберігає форму, колір навіть за умови тривалого носіння.
  • Не так сильно мнеться,  та не сідає (звісно, все залежить від відсоткового співвідношення натуральної і синтетичної нитки у складі). 

Сучасне домоткане полотно — тканина для вишиванки, яку виготовляють, переважно, з бавовни. Рідше — із суміші бавовни та льону/конопель, з невеликим додаванням синтетичної нитки. Матеріал тішить не лише естетичним зовнішнім виглядом, а й тривалим терміном експлуатації. 

➡️ Що краще домоткане полотно чи льон?

Важко однозначно сказати, яка тканина для вишиванок виграє. Тут все залежить від того, що для вас у пріоритеті, та яких характеристик виробу ви прагнете досягти. У магазині «Мережка» ми залишаємося прихильницями саме домотканого полотна — не раз перевірили на практиці, що воно майже ідеальне. Домоткане полотно краще зберігає форму, менше мнеться, а також не таке вибагливе до догляду. Приємний бонус — те, що на домотканому полотні легше вишивати. Тому воно підійде навіть для початківців. 

➡️ Що краще габардин чи домоткане полотно?

Наш вибір знову падає на домоткане полотно — воно приємніше до тіла, виглядає більш естетично та має чудові експлуатаційні характеристики. Проте у питанні ціни виграє габардин: він коштує значно дешевше. Але ми впевнені: матеріал для вишиванки — зовсім не те, на чому варто економити. Тож радимо орієнтуватися саме на властивості тканини та її зовнішній вигляд. А вже потім — на ціну. 

Як купити тканину на вишиванку в «Мережці»?

Ми обожнюємо вишивати та охоче поділятимемо своє захопленням із вами. В інтернет-магазині «Мережка» на вас чекає все, що потрібно для рукоділля: від якісного домотканого полотна та тканини для вишивання до ниток до фурнітури, аксесуарів, подарункових наборів. 

Купити тканину для вишиванки можна онлайн — в інтернет магазині, або завітавши до нашого магазину за 5 хвилини від Оперного. Ми із задоволенням розкажемо про кожну тканину більше, допоможемо обрати вдалий варіант саме для вас. Якщо ж Ви наш онлайн покупець, який немає змоги прийти «помацати» тканину, ми зробили для Вас зразки тканин (деталі уточнюйте у наших консультантів:  +38 (097) 777-92-70, +38 (096) 599-599-6.

Тож обирайте товари для рукоділля та наповнюйтеся натхненням разом із «Мережкою»!

 

 

Поділитись: